Ford Transit Custom VAN

A Ford családban fontos szerepet töltenek be a csaknem 60 éves Transit és annak különféle változatai. Európában közel 10 éve kategóriája legnépszerűbb egytonnás furgonja, ráadásul a Transit kétszer is elnyerte „Az Év Haszonjárműve” megtisztelő díjat. A Transit család legkisebb tagját a Custom modellt idén teljesen új generáció váltja, melyet utoljára 2020-ban frissített a Ford. Ezek a járművak ma is futó változatok. Dízel-, hibrid- és elektromos motorral, kézi és automataváltóval, furgon és kisbusz kivitelben egyaránt megvásárolhatóak.

Dizájn és megjelenés

A Ford Transit Custom külső megjelenése modern és dinamikus. Az új Transit Custom arányait finomították, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy az autó magassága a lélektani 2 méter alatt maradjon, így a legtöbb mélygarázsba könnyedén beférjen. Az alacsonyabb kasztni megkönnyíti a sofőr dolgát is, kevesebbet kell lépcsőznie munka közben, amikor gyakran kell be- és kiszállnia a furgonba. A Custom tengelytávolságán és a hosszán is változtattak, ami modelltől függően akár 20 centiméteres pluszt is jelenthet a tengelytávban. Így a fordulákonysága, manőverezhetősége is jelentősen javult. Az autó formája letisztult, ami egyrészt vonzó, másrészt praktikus külsőt eredményez. A Custom elölnézetből laposabbnak és szélesebbnek tűnik elődjénél, a hűtőmaszk hangsúlyos, sokszögletű formája nagyjából változatlan maradt, de a rács mintázata kiviteltől függően eltérő lehet. A fényszórók keskenyebbek lettek, ahol a nappali menetfény már csak egy-egy vékony csík a lámpatest tetején, optikailag a hűtőrács tetején végigfutó krómcsík köti össze. Az autó elülső részén található jellegzetes hűtőrács és az éles, határozott vonalak összhangban vannak a Ford jelenlegi design elveivel. Mindez egy teljesen új padlólemezen alapul, amivel 100 kg-ot spóroltak a jármű tömegén, miközben a szerkezet merevsége 30 százalékkal nőtt, és javult a légellenállás is. A tervezés során az alacsony padlószintet alapkövetelményként kezelték, a mélyre helyezett akkumulátoroknak köszönhetően hozzájárul az autó stabilitásához és alacsonyabb tömegközéppontjához. Az alacsonyabb saját tömeg az autó teherbírását is befolyásolja: 1 tonna a maximális terhelhetőség számos ügyfél számára jelentős előnyt jelent. (1327 kg bruttó terhelhetőség) Az új platform független hátsó felfüggesztést kapott, és képes kiszolgálni a hagyományos belső égésű motorok mellett a hibrid és teljesen elektromos hajtásláncokat is, legyen az első-, hátsó- vagy összkerékhajtású. A furgon kivitel esetében különleges fókuszt helyeztek a funkcionalitásra és az optimális terhelhetőségre, miközben mégis esztétikus maradt. A raktér 5,8-9m3 maximális méretű lett. Új gyárilag kialakított változtatható rögzítési pontokat kapott a raktérben, melyek praktikusságáról a leendő tulajdonosok biztosan ódákat zengenek majd. Egyszerű mozdulattal oda rögzíthetjük rakományainkat, ahol a legstabilabb. Nemcsak az oldalfalakhoz köthetjük ki stabilan, de a mennyezethez is szállítmányainkat ezentúl. A Transit Custom kiválóan illeszkedik mind a városi, mind a vidéki környezetbe, és kiemelkedő manőverezhetőséget ígér az utakon. A Ford Transit Custom külső megjelenése ötvözi a modern stílust és a praktikumot, így egy szemrevaló és a funkcionalitást szem előtt tartó jármű elégedett vezetői lehetünk.

Motor és teljesítmény

A Ford Transit Custom motorjai változatosak és különböző teljesítményűek lehetnek, attól függően, hogy milyen igényeknek kell megfelelniük. A motorok általában hatékonyak és megbízhatóak, ami ideális a városi és országúti közlekedéshez egyaránt. A kínálatban elérhető lesz az EcoBlue dízel, mely 2,0 literes lökettérfogattal, 110, 136 és 150 lóerős teljesítménnyel választható manuális sebességváltóval. Az automata változat 136 és 170 lóerős. Teljesen új négy kerékhajtást is kapott ez a modell, melyet az automata sebességváltó mellé rendelhetünk. De van benne mechanikus részlegesen önzáró differenciálmű, ha nehezebb terepviszonyok között volna szükség az autóra. Ez az opció viszont csak manuális sebességváltóval rendelhető.

A 2,5 literes benzinmotoros verzió 11,8 kWh plug-in hibrid akkumulátorral szerelt. Így kizárólag elektromos hajtással 57 km megtételére képes.

Elérhető elektromos verzióban is az új Ford Transit Custom akár 380 km távolság megtételére is képes. 100 és 160 kW teljesítményű változatok érhetők el, mindkét esetben 125 kW egyenáramú gyorstöltéssel. Beépített 11 kW-os váltóáramú töltővel tölthető.

A Ford a Transit modelljeiben az "EcoBlue" technológiát alkalmazza, amely rendszer a korszerű dízelmotorok hatékonyságát és környezetbarát működését célozza meg. A legújabb modellek magasabb teljesítmény mellett kisebb üzemanyag-fogyasztásúak, valamint számos környezetbarát technológiát is felvonultatnak, mint például a hibrid vagy elektromos hajtások. A 2023. ősze óta gyártott Ford E-Transit Custom WLTP hatótávja 380 km-re növekszik, így már nemcsak városi, “utolsó kilométeres kiszállításokhoz” ideális, hanem hosszabb távokon is versenyképes alternatívává válik a dízelmotoros kisáruszállítókhoz képest. A hatótáv növelése érdekében tovább finomították az aerodinamikát, és modern hőszivattyús fűtési rendszert alkalmaznak. Az AC töltéshez 11 kW-os fedélzeti töltő áll rendelkezésre, míg a DC töltésről annyit tudtunk megtudni, hogy a 15-80% tartomány visszatöltéséhez 41 perc szükséges, de már 5 perc alatt akár 38 kilométer hatótávot is elérhetünk.

A Delivery Assist újdonságként került az autóba, előre beállított programpontok alapján képes számos műveletet automatizálni, ideértve a motorkikapcsolást, a vészvillogó bekapcsolását, a rögzítőfék behúzását, az ablak felhúzását és a nem szükséges ajtók automatikus bezárását. Ezzel a sofőr átlagosan 20 másodpercet takaríthat meg, amelyet máskülönben ezekkel a teendőkkel töltene el. Bár ez az időtartam kezdetben nem tűnik soknak, de ez naponta akár egy órányi idő megtakarítását is jelenthet.

Belső tér

A Ford Transit Custom belső tere tágas és funkcionális. Az autó belső terét a kényelem és a funkcionalitás érdekében tervezték és alakították ki, hogy minden utas számára kellemes és kényelmes élményt nyújtson az utazás során. A tengelytávolság növekedése a kabin kényelmét és a raktér méretét is megnövelte. A vezetőpozíció alacsonyabb lett és személyautós jellegű, ami javítja a kilátást és könnyebbé teszi a beülést a kabinba. A vezetőülés és az utasülések kényelmesek és állíthatóak, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő pozíciót. A Custom belső tere jó minőségű anyagokból épül fel, nem szenved hiányt a praktikus megoldásokban sem – lehet pakolni az ülések alá, és az éppen nem használt ülések háttámlájából munkaasztal is előállítható. A lapított kormány látványos dizájn mellett megkönnyíti a beszállást, a műszerfal digitálissá vált, ez némiképp ugyan hátrányt jelent a klímavezérlés gombjait tekintve. Az utasoldali légzsák a tetőbe került, és a lapos padlóval, valamint az automata váltó karjának kormányra való áthelyezésével könnyebbé vált a közlekedés a kabinban. Az utastérben számos tárolóhely található, ami segít rendben tartani az utastérben lévő dolgokat, és könnyen hozzáférhetővé teszi azokat. Az autó belső kialakítása modern és stílusos, ami kellemes környezetet teremt az utazás során. A rakteret is tökéletesítették. Integrált fellépő segíti a raktérbe való bejutást a nagy méretű oldalsó tolóajtón keresztül, ami akár motoros mozgatású is lehet. Még a rövidebb, normál magasságú furgonba is befér 5,8 köbméter bármiből, és akár 1350 kilogrammnyi terhet is képes elvinni egyszerre. Az infotainment rendszer és a vezérlőszervek könnyen elérhetők és intuitívak, így teszik lehetővé a vezető számára, hogy könnyedén irányítsa a járművet és az audio-vizuális rendszert is. Új életérzés tapasztalható a 9 személyes Tourneo kivitelben, hatalmas belső térrel, megfordítható, sínen tologatható ülésekkel és óriási üvegtetővel, bár sajnos árnyékolója nincsen. Az utasoknak apró zsebek állnak rendelkezésére a telefonjaik számára, és saját klímavezérlő paneljük is van. A csomagtartó mérete még akkor sem szűkül jelentősen, ha az összes ülés az autóban marad.

A connected car technológia már a haszongépjárművek világában is elérhető. Ez a technológia nemcsak a komfortérzet növelését szolgálja, hanem jelentős munkaidő- és költségmegtakarítást eredményez a nagyobb flottát üzemeltető vállalatok számára. A flottamenedzserek akár távolról is képesek az alkalmazottak kártyáit egyes járművekhez rendelni. A telephelyen és útközben történő töltés mellett lehetőség van az alkalmazottak otthoni töltésének integrálására a rendszerbe. A járművek töltöttségi szintje távolról ellenőrizhető, így a járművezetőknek nem kell a töltéstervezéssel foglalkozniuk. A szoftver lehetővé teszi az autók töltésének időzítését az energia árának legkedvezőbb időszakára. A Ford Pro segítségével a flottamenedzserek nemcsak a járművezetők jogosultságait kezelhetik távolról, hanem időzíthetik a szervizelést és optimalizálhatják a járművek töltését is. Ezenkívül a rendszer olyan funkciókat is kínál, amelyek segítségével elemezhetők a járművezetők viselkedésére vonatkozó adatok, és ezek az információk felhasználhatók például továbbképzésekhez.

Biztonság

A Ford a legmodernebb biztonsági technológiákat alkalmazza a járműveiben, magas szintű biztonságot nyújt a vezető és az utasok számára. A Ford Transit Custom-ben megtaláljuk az előre telepített légzsákokat, az aktív biztonsági rendszereket (például az ütközéselkerülő asszisztens és a sávelhagyás-jelző), valamint a passzív biztonsági funkciókat, mint például az erősített karosszéria és a biztonsági övek. Ezen felül, a Custom tervezése során nagy hangsúlyt fektetnek a járművének stabilitására és irányíthatóságára is, ami fontos tényező a balesetek elkerülése érdekében. Összességében, a Ford Transit Custom-t kifejezetten a biztonságos és kényelmes közlekedésre tervezték, biztosítva ezzel a vezető és az utasok védelmét az utakon.

Ford Solymár

2083 Solymár, Sport utca 23.
Telefon: +36 26 560 910
+36 26 560 920
+36 20 934 5345
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 06:45-17:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

FordStore Solymár-M3

1152 Budapest, Városkapu utca 11.
Telefon: +36 1 265 5154
+36 1 265 5155
+36 1 265 5156
+36 20 417 2787
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 07:00-17:00
Szerda 07:00-19:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

Ford Solymár-Esztergom

2500 Esztergom, Visegrádi út 11.
Telefon: +36 33 509 400
+36 20 444 1440
+36 20 318 5665
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 06:45-17:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FELTÉTELEK FORD MAGYARORSZÁG Solymár-Szalay Kft. 2020 © Minden jog fenntartva