Mustang Dark Horse erőteljes stílusban érkezik

Egyedi színek és modern utastéri anyagok varázsolják még markánsabbá a Mustang Dark Horse erőteljes stílusát

A vadonatúj, 2024-es Mustang Dark Horse™ versenypálya-képességeinek kihangsúlyozására a Mustang-csapat a színek és az anyagok különleges kollekcióját állította össze, amivel még határozottabban érvényesül az autó sötét aurája és napjaink digitális világába illő stílusa.

„A Mustang Dark Horse olyan gép, ami alig várja, hogy leoldják róla a béklyót, és rászabadulhasson a pályára, ez pedig arra inspirált minket, hogy a sportosságát kiemelő színeket és anyagokat válasszunk hozzá,” mondta el Carrie Kennerly, a Ford vezető szín- és anyag-dizájnere. „Rengeteg időt fordítottunk a cockpit kidolgozására, hogy minden egyes részletmegoldás látványa, érzete és funkciója pontosan azt az erőt érzékeltesse, ami ott feszül ebben az autóban.”

Utastéri dizájn a sportosság jegyében

New Ford MustangDarkHorse06

A Mustang Dark Horse kabinjának meghatározó eleme a manuális sebességváltó vadonatúj, eloxált kék árnyalatú titán váltógombja. A hatfokozatú egység könnyűfém markolatának egyik előnye, hogy még a legnagyobb forróság idején is hűvös tapintású marad. A tízfokozatú SelectShift® automata váltót rendelő vásárlók eloxált ezüst színű váltókarokat kapnak, és e fémes tapintású fülekkel késlekedés nélkül kapcsolhatják a sebességfokozatokat.

Az alul lapított karimájú kormánykerék velúrbőr borításán biztosabb fogás esik, és a kontrasztos Bright Indigo Blue színű öltések egyaránt felfedezhetők a műszerfalon, az ajtópaneleken, az üléseken, a váltószoknyán és a középkonzolon. A sportos kormánykeréken elhelyezett kapcsolók érezhetően fokozzák a digitális élményt, hiszen ezekkel vezérelhetők a jármű fontos funkciói, többek közt az üzemmódok kiválasztása, a műszeregység beállításai vagy az elegánsan a vezető felé fordított 13,2 colos SYNC® 4 központi egység működése; e két utóbbi berendezés egyébként egy közös üvegfelület mögött kapott helyet.

A külön rendelhető, és a kategóriában* elsőként bevezetett drift fék eloxált kék karjának markolatát szintén bőr borítja, hogy még pontosabban lehessen kezelni, így a Track üzemmódot kiválasztó pilóta a hátsó kerekek finoman szabályozott csúsztatásával precízen driftelhet.

New Ford MustangDarkHorse07

Akik még sportosabb megjelenésre vágynak, megrendelhetik a Mustang Dark Horse Appearance Csomagot, amely speciális párnázású RECARO® sportüléseket tartalmaz Bright Indigo Blue varrással díszített Deep Indigo Blue párnázással, illetve fekete Dinamica velúrbőr betéttel az ülés középvonalában, ami megelőzi, hogy a pilóta teste oldalra csússzon a kanyarokban. A kék színtémát Deep Indigo Blue biztonsági övek és az ülőlapokat díszítő kék betétek teszik teljessé.

A dizájnerek csapata egy vadonatúj felületkidolgozási- és színválasztékot is összeállított; ennek egyik látványos példája, hogy a többi Mustangból már ismerős ezüstszín helyett ebben az autóban csillogó, sötét Black Alley metálfényezést kapnak a kapcsolópanelek és a levegőbefúvók.

A Mustang Dark Horse kortárs szépségét különleges belső textúrák hangsúlyozzák ki, az agresszív állatbőr-mintázatoktól kezdve a technológia által ihletett ’fehér zajon’ át egészen a karbonszál-tapintású felületekig. A kabin techno-hangulatának fokozására és a zavaró csillogás mérséklésére a műszerfal felső része lézerrel metszett, finom mintát kapott. A műszerfal frontrészét és az ajtópaneleket díszítő karbonszálas felület jól rímel a háromküllős kormánykerék látványvilágára. Minden bőr- és műanyagfelületet prémium minőségben dolgoztak ki, kiemelve formájukat, és ezzel együtt az autóból áradó teljesítmény érzetét.

Utolsó simításként minden Mustang Dark Horse műszerfalára felkerül egy plakett, amelyen a jármű alvázszáma olvasható.

Vadonatúj, színváltó Blue Ember fényezés

New Ford MustangDarkHorse05

A Mustang dizájnerei jól tudták, hogy a Dark Horse változathoz olyan fényezést kell alkotniuk, ami illik az autó nevéhez: valami sötét és baljós árnyalatot, ami ugyanakkor az autó kettős természetére, vagyis az utcai/versenypálya-használatra is utal. Így született meg a Blue Ember metálfényezés, amelyben a mélykék pigmentek mellett meleg borostyánsárga árnyalat is megbújik, így a karosszéria a külső megvilágítás erősségétől és irányától függően hihetetlenül látványos színváltásokat produkál.

„Ha elfogadjuk, hogy a szín az autó személyiségének tükre, akkor a Blue Ember fényezés tündöklő táltossá varázsolja az egyébként sem hétköznapi pej lovat,” vélekedett Kennerly. „Ez az árnyalat rengeteg összetevőt rejt magában, hogy hatásosan hangsúlyozhassa ki a Mustang Dark Horse egyediségét.”

A Blue Ember kifejlesztéséhez a Ford Color Mastering csapat komplementer színeket párosított, vagyis olyan árnyalatokat, amelyek egymással szemben helyezkednek el a színkörben. A speciális hatást keltő pigmentek nagy arányú használatával sikerült elérni, hogy a festék a fény visszatükrözése közben felerősítse a színhatást, miközben lenyűgöző borostyánsárga szín árnyalja, ami a nap minden szakaszában másképp érvényesül.

Két exkluzív versenysávozás-opció

A Mustang Dark Horse erőtől duzzadó formáit még inkább kihangsúlyozzák a külön megrendelhető matricás és kézi festésű grafikák, amelyek megteremtik az autó egységes vizuális nyelvezetét, művészi eszközökkel irányítva rá a figyelmet a teljesítményre.

New Ford MustangDarkHorse08

A matricás grafikák a motorháztető kiemelkedő középső részének látványát erősítik; a selyemfényű Tarnished Dark és a csillogó fekete felületek jól passzolnak a jármű Dark Horse-specifikációjú részeihez. Az Appearance Csomagban egy speciális matricázás is szerepel, ami a Dark Horse alap-grafikára épít, de vizuálisan a feketére fényezett tetőhöz kapcsolódik. Mindemellett létezik még egy harmadik matrica is, amelynek tompább fényű fekete árnyalása még fenyegetőbb megjelenést ad a Dark Horse modellváltozatnak.

A prémium minőségű, festett versenysávozással a Mustang-csapat a Dark Horse szellemiségét ragadja meg. A karosszéria fölött áramló levegő által ihletett sávok a hűtőrács közepétől a gépháztető légbeszívó nyílásain és a tetőn át egészen a hátsó légterelőig vezetik a tekintetet. A középső fekete sávot Tarnished Dark elemek fogják közre, tovább erősítve a Dark Horse agresszív összképét. Az összes többi Mustang modellváltozattól eltérően ezek a grafikák kézi festéssel, különleges eljárással készülnek.

A vadonatúj Mustang Dark Horse forgalmazása 2023 nyarán kezdődik az USA-ban. Az autót a michigani Flat Rock összeszerelő üzemben gyártják.

Új, teljesen elektromos Ford Explorer

 A Ford ma izgalmas kalandra invitálja vásárlóit, bemutatva első olyan, nagy sorozatban gyártott, tisztán elektromos hajtású személyautóját, ami Európában készül: a vadonatúj, elektromos Ford Explorert.

A német mérnöki tudást és az ikonikus amerikai stílust ötvöző Explorer az első európai gyártású modell a Ford innovatív, új elektromos járműveinek hosszú sorában, és erre az autóra vár a feladat, hogy kitapossa a Ford márka teljes európai megújulásához vezető utat. A közepes méretű crossover Németországban készül, a 2 milliárd dolláros beruházással létrehozott új Ford Kölni EV Központban. A vállalat 2026-ig több mint 600.000 tisztán elektromos hajtású jármű értékesítését tervezi Európában, és vállalta, hogy 2030-ra elektromos alapon teljesen megújítja személyautó-portfólióját.

Az Explorer két üléssorában öt utas fér el, és az autó két, gazdagon felszerelt változatban (Explorer és Explorer Premium) lesz kapható; mindkét kivitel új, látványos dizájnnal érkezik, amely a Ford legszebb és leglátványosabb SUV-építési hagyományait követi.

A felfedező utak szabadságát egy olyan akkumulátoros hajtáslánc biztosítja, ami 25 perc alatt tölthető fel 10-ről 80 százalékra² egyenáramú gyorstöltővel, és a vásárlók immár több mint 450.000 nyilvános feltöltő pontot találhatnak Európa-szerte.

Az Explorer emellett egy sor innovatív megoldással járul hozzá a felfedezés öröméhez. Az egyedülállóan sokoldalú SYNC Move konnektivitási rendszer¹ lehetővé teszi, hogy a vezető tetszése szerint alakítsa a 15 colos érintőképernyő helyzetét ami mögött a My Privat Locker tárolórekesz is helyet kapott.

A sokoldalúan használható MegaConsole elég tágas egy 15 colos laptop elhelyezéséhez, de elfér benne egymás mellett három 1,5 literes és egy 1 literes üdítős palack is.

A kényelmet szolgáló alapfelszereltség része a fűthető első üléssor és kormánykerék, a masszázsfunkciót is kínáló vezetőülés, a kulcs nélküli ajtónyitás és a soundbar rendszerű hangszóró. Az autóhoz olyan fejlett vezetéssegítő rendszerek is rendelhetők, mint az autópálya-használatra tervezett Sávváltó Asszisztens³ vagy a városi utcákon hasznos Biztonságos Kiszállás Asszisztens³.

“Az Explorer az elektromos Fordok új családjának első tagja. Felfedezhetők benne amerikai tradícióink, de Kölnben gyártjuk európai vásárlóinknak, készen a nagy kalandokra, és csordultig töltve mindennel, amire csak szükség lehet a kellemes napi használathoz,” mondta Martin Sander, a Ford Model e Európa vezérigazgatója.

Az Explorer kivételes képességeinek bemutatására a Ford felkérte Lexie Alford kalandutazó influenszert (akit Lexie Limitless néven is ismernek, illetve a legfiatalabb emberként, aki már a Föld összes országában járt), hogy induljon világ körüli expedícióra az elektromos Explorerrel.

Az utazás ötletét Aloha Wanderwell 100 évvel ezelőtti útja adta, amit a Ford szponzorált, és amellyel Aloha hihetetlen rekordot állított fel.

A vásárlók mától virtuális Explorer tesztvezetésen is részt vehetnek, különböző izgalmas környezetekben próbálva ki az autót asztali vagy mobil eszközeiken.

A Ford Model e részleg által Európában kifejlesztett, tisztán elektromos hajtású Explorer iránti érdeklődést mától lehet regisztrálni Európa-szerte, és a tervek szerint a modellt szeptembertől lehet majd megrendelni, várhatóan 45.000 euró alatti belépő áron.⁴ Az első teljesen elektromos Explorerek jövő év elején megérkezhetnek a magyar Ford márkakereskedésekbe.

A dizájn eddig feltérképezetlen területe

Az Explorer család legújabb tagja esetében a tervezők úgy gyúrták át a Ford ikonikus SUV-dizájnját, hogy határozott, masszív kiállásával az autó elnyerje az európai vásárlók tetszését. A karosszéria erőteljes formái hatásosan idézik fel az amerikai örökséget, ám a lendületes vonalvezetésű jármű kifejezetten áramvonalas is.

Letisztult, egyszerű és mégis látványos megoldás, hogy a tervezők tömör pajzzsá alakították a hagyományos hűtőrácsot, így az orr-rész gyakorlatilag egy megszakítatlan felület lett, amelyen büszkén díszeleg a Ford Blue Oval – illetve az embléma megújult változata, ami kifejezetten az új generációs elektromos modellekhez készült. A jellegzetes fényszórókat egy grafikus felület kapcsolja össze, ami körülöleli és kihangsúlyozza a pajzsot. Az U-alakú alsó védőlemez még szélesebbnek láttatja az autót, szinte keretbe foglalva a frontrészt, és légfüggönyt hozva létre, ami az első kerékjáratokon átvezetett légáramlatokkal javítja az autó aerodinamikáját.

A hátsó részt kompakt, dinamikus arányokkal alakították ki, és a keskeny hátsó szélvédő még inkább kiemeli a karosszéria szélességét. A függőlegesen álló hátsó lámpatestek drámai ‘fénypenge’ hatást keltenek, egyértelmű SUV-karaktert adva az autónak. A hátsó lámpákat egy fekete, a kocsitest teljes szélességében végigfutó elem köti össze; ezt az Explorer neve díszíti. Alul egy U-alakú elemmel köszön vissza az orr-részen már látott formai megoldás, megteremtve a karosszéria vizuális összhangját.

A fekete A-oszlopok és a C-oszlop különleges kialakítása miatt a tető szinte lebegni látszik. Ez a megoldás még levegősebbé és világosabbá varázsolja az utasteret, kihangsúlyozva a crossover életstílus-autó jellegét.

Az Explorer vásárlói a 19, 20 és 21 colos könnyűfém keréktárcsák széles kínálatából válogathatnak. A 4,5 méternél rövidebb karosszéria rövid túlnyúlásaihoz méltón a keréktárcsák dizájnja is sportos, és az átlátható, nyitott felületekkel kialakított kerekeket a lehető legjobb aerodinamikai teljesítményre optimalizálták. A felnik lenyűgöző, háromdimenziós hatást keltő nyílásai a fékek hatékonyabb hűtéséről is gondoskodnak.

A látványos, új karosszériaszíneket kifejezetten az új Explorer látványvilágához választották a dizájnerek. Az autó bemutatásával debütáló Arctic Blue az égbolt határtalanságát idézi, csillogó ezüst és világoskék tónusokkal. Ugyancsak most lesz először látható a Vibrant Blue My Mind fényezés is, ami mellett a Frozen White, a Magnetic Grey, az Agate Black és a Lucid Red árnyalatok is megjelennek a palettán.

Új utastér-koncepció

Jól megformált, kifinomult, intuitív és személyre szabható: az új Explorer utastere teljes mértékben kiaknázza az elektromos architektúrában és a fejlett technológiában rejlő lehetőségeket, új magasságokba ezzel az utastér kínálta élményt és komfortot.

A kabin innovatív kialakításának kulcsfontosságú eleme a Ford SYNC Move¹ állítható, 15 colos központi érintőképernyője, ami több mint 30 fokos íven emelhető és süllyeszthető. A konfigurálható elrendezésnek köszönhetően a vezető mindig a számára legkényelmesebb helyen láthatja a kijelzőt, például ha csak néha gyorsan rá akar pillantani a navigáció közben, vagy ha tökéletesen hozzá akarja igazítani az üléspozíciójához.

Az álló tájolású kijelzőn a felhasználók távolabbra tekinthetnek a térképeken, miközben ismeretlen vidékeken kalandoznak a Hálózathoz Kapcsolt Navigáció⁵ használatával. A képernyő fényereje a világostól a sötétig állítható, akárcsak a mobiltelefonoké; ez az ötlet egyébként éppen a telefonokból származik. A konfigurálható nyitóképernyővel és a nagyméretű érintő-csúszkákal gyorsabban és egyszerűbben elérhetők a különféle funkciók.

A képernyő alatt rejtőzik a személyes tárgyak számára kialakított My Private Locker (Értékmegőrző) tárolórekesz. Amikor a képernyő a legalsó pozícióban van, és az autót bezárják, az itt tartott dolgok nem láthatók kívülről, és a rekesz autómatikusan bezár. A My Privat Lockerben két USB-C csatlakozó található, és két ugyanilyen portot építettek be a hátsó ülésen utazók számára is. A kijelző alatt egy előre lejtő rekeszt alakítottak ki, amiben két nagyméretű okostelefon is elfér egymás mellett, és a fiók egyben vezeték nélküli töltőként is szolgál.

A középkonzol kartámasza alatt is található egy függőleges tároló. Mivel az autóban nincs hagyományos sebességváltó, a 17 literes MegaConsole kiválóan kihasználható: elég tágas egy 15 colos laptop elhelyezéséhez, de elfér benne egymás mellett három 1,5 literes és egy 1 literes üdítős palack is. A tároló egy kivehető térelválasztót is tartalmaz, ami jégkaparóként is használható. A pohártartókat úgy helyezték el, hogy a kartámasz a lehető legtágasabb maradjon, és szükség esetén áthelyezhetők egy lentebbi tárolóhelyre is, ha több hely kell a középső konzoldobozban.

A Ford figyelmesen meghallgatta a vásárlók visszajelzéseit arról, hogy a vezetők mennyire szeretik a központi képernyő modern érzetét, egyszerűségét és kényelmét, ugyanakkor nagyra értékelik a fizikai kezelőszerveket is – különösen menet közben, a mozgó járműben. Az új Explorerben ezért egy rendkívül ergonomikus érintőpad is található az olyan funkciókhoz, mint az audiorendszer beállítása és a parkolássegítő technológiák használata.

A sportos és otthonos utastérben egyetlen, közös dizájnelemmé olvad össze a műszerfal az ajtókkal. A formatervezők igyekeztek minél kevésbé hangsúlyozni a hagyományos technológiákat; a szellőzőnyílások például keskenyek, és nincsenek szem előtt. A modern technológiák viszont kifejezetten előtérbe kerültek, mint a soundbar-stílusú hangszórók, amelyek látványos, szélesen elnyúló formát kaptak. Az éles, tiszta képet adó 5 colos, lebegő hatású digitális műszeregységről az autós könnyen leolvashatja a vezetéssel kapcsolatos információkat, az akkumulátor töltöttségi szintjét és a vezetéssegítő rendszerek adatait. Mindez együtt egy minimalista stílusú, nyugodt hangulatú digitális teret alkot.

A kabin sportos karakterét erősíti, hogy a vadonatúj első ülésekben a fejtámlát egybeépítették a háttámlával. A 12 irányban elektromosan állítható, és a vezető oldalán memóriafunkcióval is kiegészített üléseket az Explorer Premium változatban Sensico bőrhatású anyaggal kárpitozzák, ami még hatásosabban kihangsúlyozza a formákat és a prémium tapintásérzetet. Az Explorer modellváltozatban az üléseket részben Sensico anyag, részben sportos stílusú szövetkárpit borítja.

Mindkét kivitelben alapáras az első ülésfűtés, sőt a vezetőnek derékmasszázs is jár. Az ülések látványát még egyedibbé varázsolja az a kárpitozási technológia, ami lehetővé teszi, hogy a markáns formájú elemeket is egyetlen darabból szabott anyag borítsa, és a szoros varrások is alig láthatók.

Az Explorer Premium változat utasterében a belső világítás is különleges: a lehető legszebb hatás érdekében gondosan elhelyezett fényvezető sávok diszkréten derengnek fel az első ajtókon, a középkonzolon és a soundbar-stílusú hangszórók burkolatán. A fénycsíkok 10 különböző színben világíthatnak, igazodva az egyéni beállításokhoz vagy a kiválasztott vezetési üzemmódhoz.

Magabiztos felfedezőknek

Az Explorer-család híres arról, hogy magabiztossággal tölti el az autósokat. A tisztán elektromos hajtású Explorerre ez még inkább igaz, hiszen a nemcsak teljesítménye, hanem kiszolgáló háttere miatt is tökéletes társnak ígérkezik a kalandtúrákhoz – egy elektromos autó minden előnyével együtt.

A dinamikus és kifinomult akkumulátoros elektromos hajtáslánc várhatóan 25 perc alatt lesz feltölthető² 10-ről 80 százalékos szintre egyenáramú gyorstöltővel, a hátsó sárvédőn található CCS töltőporton keresztül, amikor az optimális feltöltési sebesség érdekében az akkumulátor hőmérsékletét is előre beállítják. Az autóhoz adott Ford Nyilvános Töltő Kábellel a 2. típusú váltóáramú állomásokon³ is elvégezhető a töltés.

A vásárlók Európa-szerte több mint 450 ezer töltőpontot használhatnak, és ezek száma 2024-re már eléri az 500 ezret.Magyarországon több, mint 2000 töltőpont található a Ford Blue Oval Charge Network hálózatában. Megtalálható köztük az a több mint 2100 egyenáramú gyorstöltő állomás is, amelyeket több mint 450 helyszínen épített ki az IONITY konzorcium, aminek a Ford az egyik alapító tagja.

A SYNC Move kezelőfelületén beprogramozható töltésütemezés segítségével az autó tulajdonosai az alacsonyabb tarifájú időszakokra időzíthetik az otthoni töltést, és azt is beállíthatják, hogy a reggeli munkába indulás előtt tele legyen az akkumulátor, és kellemes hőmérséklet fogadja őket a kabinban. Útközben a fedélzeti EV-utazástervező ügyel arra, hogy időben útba essenek a legkényelmesebb feltöltési lehetőségek.

Észrevétlenül működő vezetéssegítő rendszerek

Az elektromos Explorerben új vezetéssegítő rendszerek gondoskodnak a kellemesebb, pihentetőbb vezetési élményről – akár az országúton, akár a sűrű nagyvárosi forgalomban.

A fejlett technológiákat 12 ultrahangos szenzor, öt kamera és három radar szolgálja ki, amelyek a jármű teljes környezetét lefedik 360 fokban. Még a kormánykerékben is vannak érzékelők a vezetői interakciók passzív megfigyelésére; ha az autós nem reagál a vezetéssegítő rendszerek figyelmeztetéseire, akkor a jármű fény- és hangjelzésekkel, illetve tapintással érzékelhető jelzésekkel figyelmezteti erre.

A Ford az Explorerben vezeti be elsőként az európai piacon a továbbfejlesztett Sávközép technológiát³, ami ezentúl az automatizált sávváltásra is képes lesz. A külön rendelhető Sávváltó Asszisztens radarokkal és kamerákkal figyeli az Explorer mellett haladó, illetve az autó holtteréhez közeledő járműveket. Amikor a Sávközép rendszer³ aktív, a vezetőnek elég a gyorsító sáv felé indexelnie, és az Explorer önállóan elvégzi a sávváltást.

A rendszer finoman adagolt kormányzási nyomatékkal vezeti át az autót a szomszédos sávba, ahol automatikusan stabilizálja a helyzetét a Sávközép technológia segítségével, majd az adott útszakaszon érvényes maximális sebességhez igazítja a tempót; ezt a vezető beállíthatja manuálisan is, vagy rábízhatja a Közlekedési Tábla Felismerő³ rendszerre. A Sávváltó Asszisztenssel³ kiegészített Sávközép³ technológia mellett az Explorer vezetője az Adaptív Sebességtartó Automatikára³ és a Stop & Go³ funkcióra is számíthat, ami az araszoló városi forgalomban akár állóra is fékezi az autót, majd egy gomb megnyomása vagy a gázpedál megérintése után újra elindítja azt.

A Holttérfigyelő³ olyankor szolgál hasznos segítséggel, amikor a vezető maga végzi el a sávváltást. A technológia figyelmeztet, ha az Explorer egy hátulról közeledő jármű nyomvonalába készül belépni, és finom kormányzási beavatkozással visszatéríti az autót a saját sávjába, de ez utóbbit a vezető felülbírálhatja.

Veszélyes helyzetek nem csak akkor adódhatnak, amikor a jármű a forgalomban halad. Az új Biztonságos Kiszállás Asszisztenst³ arra tervezték, hogy megelőzze az ‘ajtónyitási’ baleseteket, vagyis hogy az álló jármű valamelyik utasa ne nyissa rá az ajtót egy kerékpárosra. A parkolási manőver befejezése után az autó hátsó sarkaiba épített radarok továbbra is aktívak maradnak, érzékelve a közeledő bicikliseket vagy egyéb járműveket. A rendszer fényjelzést villant fel a műszerfalon és a megfelelő visszapillantó tükörben, emellett pedig hangjelzéssel is figyelmeztet, ha az ajtó nyitása balesetet okozhat.

A Biztonságos Kiszállás Asszisztens³ ugyanazokkal a radaros érzékelőkkel működik, mint a az Aktív Fékezéssel kiegészített Keresztirányú Forgalomfigyelő³, amelynek segítségével az autós elkerülheti a koccanásokat az oldalirányból érkező járművekkel, miközben kitolat egy parkolóhelyről. Emellett ott van még a Tolatási Fékasszisztens³ is, ami egy hátrafelé tekintő kamerával azonosítja az Explorer mögötti akadályokat, és lefékezi az autót, megelőzve ezzel a horpadásokat és karcolásokat.

Az Ütközésre Figyelmeztető rendszer³ immár egy átfogó technológiai csomag, ami segít elkerülni az ütközést, vagy mérsékelni annak súlyosságát. Az előre tekintő kamerával és radarral a rendszer felismeri az ütközésveszélyes helyzeteket, amire hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, és automatikusan fékez, megelőzve a balesetet:

  • az Explorer előtt haladó járművekkel, kerékpárosokkal és gyalogosokkal,
  • az Explorer nyomvonalát keresztezni készülő járművekkel és kerékpárosokkal,
  • az út mellett haladó kerékpárosokkal és gyalogosokkal, akik vélhetően rátérnek az Explorer nyomvonalára,
  • az Explorer sávjában szembejövő járművekkel.

A parkolás a nagyvárosi lét olyan velejárója, ami sok autós számára jelent stresszt, de az új Explorer egy sor fejlett megoldással segít ebben. Az Aktív Parkolóasszisztens 2.0³ teljesen automatikusan bemanőverezi az autót a párhuzamos és merőleges parkolóhelyekre, sőt a párhuzamos helyekről ki is áll – és mindehhez elég egy gombnyomás a központi érintőképernyőn. Vannak, akik ezt szeretik maguk elvégezni, de ők is is hasznosnak találják majd a Manőverezési Fékasszisztenssel kiegészített Első-Hátsó Parkolássegítő rendszert³, ami automatikusan fékez, hogy megóvja az autót az apróbb koccanások következményeitől. Az alapáras tolatókamera mellé a vásárlók 360 fokos kamerarendszert is rendelhetnek, és így manőverezés közben felülnézetből láthatják az Explorer teljes környezetét.

Ugyancsak a környezet jobb áttekintését szolgálják az extraként rendelhető Mátrix LED fényszórók, amelyek képesek a mindenkori közlekedési szituációkhoz igazítani a megvilágítást, autópálya-sebességnél például hosszabb és egyenesebb fénycsóvát vetítve az útra. A Rossz Időjárás Fény³ funkció akkor aktiválódik, ha működik az ablaktörlő; a rendszer ilyenkor rövidebben és szélesebben teríti szét a fénypászmát, hogy a vezető könnyen meglássa az út szélén felbukkanó gyalogosokat és kerékpárosokat.

A Vakításmentes Távfény³ lehetővé teszi, hogy éjszaka a vezető a lehető leggyakrabban használhassa a távolsági fényszórót. A rendszer egy előre néző kamera segítségével érzékeli a szemből érkezőket, és ‘vakításmentes foltot’ hoz létre a fénycsóván belül, blokkolva azokat a sugarakat, amelyek a másik autós szemébe világíthatnának.

Kényelmi technológiák

Az új elektromos Explorer technológiái és komfortja az elektromos járművek kifinomultságának magasabb szintjét kínálja az autósok új generációja számára.

A crossoverben hőszivattyú-technológia működik, ami csökkenti az áramfogyasztást és pénzt takarít meg azzal, hogy a környező levegőből nyeri ki a hőenergiát – még hideg időben is –, hasonló elven működve, mint az energiatakarékos háztartási fűtésrendszerek. Az így nyert hővel felmelegíthető az utastér, vagyis nem az akkumulátorban tárolt áramot kell fűtésre használni, ami tovább növeli az autó hatótávolságát. A hőszivattyú fordítva is működik, azaz légkondicionálóként a kabin hűtésére is alkalmas.

Az okostelefonok minden eddiginél könnyebben, vezeték nélkül csatlakoztathatók az autóhoz az Android Auto és az Apple CarPlay rendszereken⁷ keresztül. A kényelmi alapfelszereltség hosszú listáján megtalálható a kulcs nélküli nyitás és a kétzónás klímaberendezés is, az extrák között pedig olyan tételek szerepelnek, mint a kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtó. Az egyébként is világos és levegős utaskabin még több napfénnyel tölthető meg az opcionális panorámatető több mint egy négyzetméteres üvegfelületén keresztül.

A csomagteret átgondolt megoldások varázsolják a lehető legpraktikusabbá; ilyen például a beépített rakodópolc. A takaróelem együtt mozog a csomagtérajtóval, így akadálytalanul hozzá lehet férni a hátsó ülések mögött 450 literes, ledöntött hátsó ülésekkel 1400 literes csomagtartóhoz⁸.

A csomagtérpadló alacsony pozícióba állítva maximális rakodóhelyet kínál, magasabb pozícióban pedig könnyen pakolható felületté alakul a terjedelmesebb tárgyak szállításához; utóbbi esetben a padló alatt rejtett tárolóhely található.

Fontos lépés az elektromos jövő felé

A Ford teljes erőbedobással dolgozik az elektrifikáción, globálisan 50 milliárd dolláros beruházással alapozva meg, hogy 2026 végéig több mint 2 millió tisztán elektromos hajtású autót gyártson, amelyek közül 600 ezer darab már 2023 végéig elkészül. A vállalat azt tervezi, hogy 2030-ra globális termelésének több mint a felét EV-modellek teszik majd ki, és legkésőbb 2050-ig eléri a teljes karbonsemlegességet.

A Ford tavaly jelentette be, hogy 2035-re az összes, Európában forgalmazott modellje zéró károsanyag-kibocsátású lesz, és hogy ekkorra minden európai létesítménye, logisztikai tevékenysége és beszállítója karbonsemlegesen működik majd.

A Ford Kölni EV Központ 2 milliárd dolláros beruházása olyan új, energiahatékony megoldásokat is magában foglalt, amelyek évente több mint 2000 tonna széndioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezik, és évi 2600 MWh elektromos áramot termelnek. A tervek szerint 2024 közepén kezdődik meg itt az Explorer utáni második, tisztán elektromos hajtású modell európai gyártása, és az új üzem éves termelő kapacitása eléri majd a 200 ezer darabot.

Az Explorer egyike annak a kilenc, Európában 2024-ig megjelenő elektromos személyautónak és haszonjárműnek, amelyek közt megtalálható a Mustang Mach-E, az E-Transit, az E-Transit Custom és az E‑Tourneo Custom, valamint a Puma, a Transit Courier és a Tourneo Courier tisztán elektromos hajtású változatai.

# # #

1 Ne vezessen zavaró körülmények hatása alatt. Ha lehetséges, használja a rendszerek hangvezérlését. Bizonyos funkciók zárolva lehetnek, amíg az autó sebességváltója menetfokozatba van kapcsolva. Nem minden funkció kompatibilis az összes telefonkészülékkel

Számítógépes szimulációkkal végzett gyártói tesztek alapján. A töltés sebessége csökken, amikor az akkumulátor eléri teljes kapacitást. Az Ön autójának töltési ideje a töltési csúcsidőktől és az akkumulátor töltöttségi állapotától függően változhat.

A vezetéssegítő technológiák kiegészítő feladatot látnak el, és nem helyettesítik a vezető figyelmét, döntését és irányítását, és a biztonságos autózást. Részletek a Felhasználói Kézikönyvben.

ÁFA-s irányár, a forgalomba állítás költségei nélkül; a pontos árat még 2023-ban megerősíti a Ford.

Aktiválást igényelhet.

6 Az itt rendelkezésre álló Qi vezeték nélküli töltés nem minden mobiltelefonnal kompatibilis.

Aktív adatcsomaggal és kompatibilis szoftverrel rendelkező telefon szükséges. Használat közben a SYNC Move nem vezérli a harmadik féltől származó termékeket. A harmadik felek kizárólagos felelősséggel tartoznak termékeik működéséért.

A csomagtér kihasználhatóságát a súlyelosztás is befolyásolhatja.

A sajtóanyagban olvasható adatok a nyomdába adás időpontjában helyesek voltak. Ugyanakkor a Ford vállalati filozófiája a folyamatos termékfejlesztés, ezért fenntartja annak jogát, hogy ezeket a jellemzőket bármikor megváltoztassa

A hivatalos, homologizált hatótávolság adatait az értékesítés megkezdéséhez közelebbi időpontban teszi közzé a Ford.

A Ford visszatér a Forma 1-be.

AZ ORACLE RED BULL RACING TECHNIKAI PARTNERE LESZ A 2026-OS SZEZONBAN ÉS AZT KÖVETŐEN

Több mint két évtized után a Ford visszatér a Forma-1-be. Az ikonikus amerikai autógyártó és a Red Bull Powertrains hosszú távú stratégiai műszaki partnerségre lép a következő generációs hibrid erőforrás fejlesztése érdekében a 2026-os Forma-1-es szezontól kezdve.

Red Bull x Ford HERO Black

A Red Bull Ford Powertrains 2026-tól legalább 2030-ig biztosítja az Oracle Red Bull Racing és a Scuderia AlphaTauri csapatok hibrid erőforrásait.

„Ez egy izgalmas új fejezet kezdete a Ford motorsport-történetében, amely akkor kezdődött, amikor dédnagyapám megnyert egy versenyt, amely segített elindítani cégünket” – mondta Bill Ford, ügyvezető elnök. „A Ford a világbajnokok Oracle Red Bull Racing oldalán tér vissza a sportág csúcsára, hogy a Ford innováció, fenntarthatóság és villamosítás hagyományait a világ egyik leglátványosabb motorsport színpadára hozza.”

2023-tól a Ford és a Red Bull Powertrains az új műszaki előírások részét képező erőforrás fejlesztésén dolgozik, beleértve a 350 kW-os villanymotort és a teljesen fenntartható üzemanyagok fogadására alkalmas új belső égésű motort, amely a 2026-os szezonra készül majd el.

“A Ford visszatérése a Forma-1-be a Red Bull Racing oldalán arról szól, hogy vállalatként merre tartunk – az egyre inkább elektromos, szoftveresen definiált, modern járművek és ügyfélélmény felé” – mondta Jim Farley, a Ford Motor Company elnök-vezérigazgatója. „Az F1 egy hihetetlenül költséghatékony platform lesz az innovációra, az ötletek és technológiák megosztására, valamint több tízmillió új ügyféllel való kapcsolatteremtésre.”

A Ford műszaki szakértelmet fog nyújtani minden olyan területen, ahol értéket tud hozzáadni a világbajnoki élvonalbeli csapathoz. A közösen vizsgálandó területek a belsőégésű motorok fejlesztése és olyan kulcsfontosságú fejlesztések, mint az akkumulátorcella- és villanymotor-technológia, a hajtásvezérlő szoftver és az analitika.

„Fantasztikus érzés újra üdvözölni a Fordot a Forma-1-ben ezen a partnerségen keresztül” – mondta Christian Horner, az Oracle Red Bull Racing Team igazgatója és vezérigazgatója. „Független motorgyártóként a Fordhoz hasonló OEM-ek tapasztalatainak kihasználása jó pozíciót jelent a versenytársakkal szemben. A Ford Motor Company egy generációkon átívelő autósportos történelemben gazdag gyártó. Jim Clarktól Ayrton Sennáig és Michael Schumacherig a felsorolás önmagáért beszél. Számunkra Red Bull Powertrainsként a dinasztia következő fejezetének megnyitása Red Bull Fordként rendkívül izgalmas. 2026 még egy kicsit távolinak tűnik, de számunkra a munka már elkezdődik, és egy új jövő és az Oracle Red Bull Racing folyamatos fejlődése felé tekintünk."

A Ford 50 milliárd dollárt fektet be az elektromos járművek forradalmasításába világszerte. Az F-150 Lightning és a Mustang Mach-E sikerének köszönhetően a Ford Motor Company a második számú elektromos járműgyártó az Egyesült Államokban, valamint az E-Transit révén a világ számos piacán piacvezető. A Ford azon dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett fogyasztói igényeknek, és a Ford+ terv részeként ez év végéig 600 000 elektromos járművet szállítson világszerte, 2026 végéig pedig 2 milliót.

2026-ban a Ford lesz az egyetlen olyan gyártó, amely a helyi motorsport eseményektől a Forma-1-ig a teljes motorsport palettán képviselteti magát autóival, beleértve a WEC-et és az IMSA-t, és a Le Mans-i 24 órást Mustang GT3-mal, a WRC-t az M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1-el, a Dakart a Ranger Raptorral. A Ford ott less a Baja 1000 versenyen a Ranger Raptorral és Broncoval, valamint NASCAR, NHRA és Supercars futamokon a Mustanggal. A Ford továbbra is kamatoztatni fogja a versenyzés során megszerzett tapasztalatait annak érdekében, hogy az innovációkat, a legújabb technológiákat és szoftvereket a fogyasztók elé tárja, és ezt a jövőbeni Ford elektromos járművekkel a motorsport csúcsán létrejövő új partnerség révén is folytatni fogja.

Fords Strategic Global Motorsports Program small

„A Ford Performance izgalmas új korszakába lépünk” – mondta Farley. „A Red Bull Racinggel azért fogunk versenyezni, hogy nyerjünk az F1-ben, a motorsport csúcsán. Láthatjuk majd a világ legnépszerűbb sportkupéját, a Mustangot, amint az ausztrál Super Cars-on, a NASCAR-on át Le Mans-ig versenyezni fog. És meg fogja erősíteni terepjáró vezető szerepünket a rali-világbajnokságban, a King of Hammersen, a Baja 1000-en és még sok más terepversenyen. Mindeközben továbbra is olyan menő bemutatókkal izgatjuk majd a világot, mint a SuperVan 4 és a Mach-E 1400.

Vadonatúj Ranger Wildtrak X és Ranger Tremor

A vadonatúj Wildtrak X és Tremor változatokkal a Ford Pro felpörgeti a népszerű Ranger pickup off-road stílusát

 A Ford Pro ma bemutatja az új Ranger Wildtrak X és Ranger Tremor modellváltozatokat, minden eddiginél szélesebbre bővítve ezzel az európai piac legkelendőbb pickupjának kínálatát.

Mindkét jármű azoknak a vásárlóknak készült, akik a kemény terepen is jól boldoguló, sokoldalú autóra vágynak, ezért a Ford mérnökei alaposan átdolgozták a futóművet, amelyben alapáras a fejlett Bilstein lengéscsillapító. Az off-road használatra kifejlesztett vezetéssegítő rendszerek magabiztossággal töltik el a vezetőt, és mindkét változat kemény, új stílusú külsőt kapott, hogy már a kiállásuk is hűen tükrözze rátermettségüket.

A Ranger Wildtrak X és a Tremor vásárlói a szegmensben elsőként kínált Rugalmasan Állítható Tetőcsomagtartóval könnyebben szállíthatnak hosszú tárgyakat. Az egyszerűen használható rendszer opcióként a Ranger Limited és Wildtrak változatokhoz is megrendelhető.

“Az új Ranger Wildtrak X és Tremor ugyanazon recept alapján készült, mint az ikonikus Ranger Raptor: mindegyikük még magasabb szintű off-road képességeket és lenyűgöző megjelenést kínál. Az új változatokkal minden eddiginél szélesebb lett a Ranger-paletta, így Európa legkelendőbb pickupja még több vásárlót szólíthat meg,” nyilatkozta Hans Schep, a Ford Pro Európa vezérigazgatója.

A Ranger modell már a Wildtrak X és Tremor bemutatását megelőzően is minden idők legmagasabb éves értékesítési eredményét könyvelhette el Európában1. A 44,9 százalékos piaci részesedés is új rekord, és az előző évihez képest 18 százalékkal magasabb piaci részesedésnek köszönhetően a modell immár zsinórban nyolc éve vezet a pickup-kategóriában. Az új modellváltozatok 2023 áprilisától rendelhetők meg itthon, és az első autókat várhatóan 2023 augusztusában kapják meg a vásárlók.

Ranger Wildtrak X

A Ranger Wildtrak X változat alapja a Wildtrak modell, amelynek hasmagasságát 26 mm-rel, nyomtávját pedig 30 mm-rel növelték, hogy még szilárdabban megvethesse a lábát a kemény terepen². Az alapáron beépített Bilstein nagy teljesítményű, helyzetérzékelős lengéscsillapítók a rugóút teljes hosszában megfelelő csillapító erőt adnak, úgy javítva a terepképességet, hogy közben az autó országúti teljesítménye sem romlik. A nagy igénybevételre tervezett kormányszervo és az acél kartervédő elem még magabiztosabb mozgást biztosít a terepen.

Az új, alapáras off-road rendszerek közt megtalálható a Kanyarodási Asszisztens³, ami fékezésalapú nyomatékvektor-szabályozással akár 25 százalékkal is szűkítheti a fordulókört az élesen kanyarodó ösvényeken. A Terepmeneti Vezérlés³ hasonlóan működik, mint a sebességtartó automatika: a vezető beállíthatja a kívánt (32 km/óránál alacsonyabb) sebességet, és a jármű automatikusan adagolja a gázt és a fékerőt, tartva a kívánt tempót, hogy a vezetőnek a nehéz terepviszonyok közt csak a kormányzásra kelljen összpontosítania. A Sziklán Araszolás üzemmód – ami eddig csak a Ranger Raptorban állt rendelkezésre – átkalibrálja a gázreakciókat, a kipörgésgátló működését és a sebességváltó fokozatválasztását, hogy az autó jól uralhatóan araszoljon végig a sziklás vagy egyenetlen talajon.

Az összes Wildtrak X modellt a Ford jól bevált 2,0 literes EcoBlue biturbó dízelmotorja⁴ hajtja 500 Nm forgatónyomatékkal (ez már 1750 1/perc fordulatszámtól rendelkezésre áll) és 205 lóerő teljesítménnyel egy 10 fokozatú automata sebességváltón keresztül. Alapáras az új, fejlett állandó összkerékhajtási rendszer is a kényelmes ‘kapcsold-be-és-felejts-el’ üzemmóddal, ami mindig a legjobb teljesítményt biztosítja, amikor és ahogy arra a vezetőnek szüksége lehet.

Széles nyomtávjával, alsó védőelemeivel és emelt hasmagasságával a Ranger Wildtrak X még az eddigi Wildtrak változatnál is hatásosabb vizuális üzenetet sugall. Erre még inkább ráerősít, hogy a hűtőrács keretét, a lökhárító H-keretét, a sárvédő-szélesítéseket és a hátsó lökhárítót különleges Asphalt Black színre fényezték. A külön megrendelhető mátrix LED fényszórók a hűtőrácsba épített kiegészítő lámpákkal kiváló fényviszonyokat teremtenek. A kemény off-road stílusra vaskos Wildtrak X emblémák, feketített Ford-emblémák, fekete 17 colos könnyűfém keréktárcsák és fehér feliratos terepgumik teszik fel a koronát.

Az utastérben a Miko velúrral kárpitozott üléseken exkluzív Wildtrak X hímzés látható, míg a műszerfal felső részét, az ajtópaneleket és a középkonzolt kontrasztos Cyber Orange öltésekkel díszített, lágy tapintású Terra velúr borítja. A beépített konnektivitásnak köszönhetően alapszolgáltatás a csatlakozás a FordPass alkalmazáshoz⁵, illetve az olyan Ford Pro szolgáltatásokhoz, mint a használati értéket optimalizáló Ford Liive.

Ranger Tremor

Az új Ranger Tremor alapja a kemény munkára tervezett Ranger XLT, és az autó megkapta a Wildtrak X futómű- és technológiai fejlesztéseit (többek közt az új összkerékhajtási rendszert), hogy kiszolgálja a magabiztos off-road képességű pickupra vágyó vásárlókat.

Az áttervezett futómű-geometriának köszönhetően a jármű kiállása keményebb és stabilabb lett, és ezt a hatást tovább erősíti, hogy nőtt a nyomtáv és nagyobbak a kerékív-szélesítések. A Ranger Tremor kalandkedvelő természetét látványosan kihangsúlyozza a hosszan hátranyúló bukócső, míg az alumíniumöntvény oldalfellépők és a jól látható elülső vonószemek az autó funkcionális stílusát erősítik. A modell merész kiállását még látványosabbá varázsolja néhány külső elem és a hűtőrács különleges Boulder Grey fényezése.

A Ranger Tremor üléseit és padlóját vízálló, könnyen tisztítható műbőr borítja. Egy opcionális (előre bekábelezett) mennyezeti kapcsolócsomag hat bemenetet kínál a csörlők, a LED fényhidak és más tartozékok használatához, amelyek a Ford márkakereskedésekben, vagy online a Ford Shopban rendelhetők meg.

A szegmens első Rugalmasan Állítható Tetőcsomagtartója

A Ranger Wildtrak X és a Tremor vásárlói egyaránt felszerelhetik autójukra a Ford új, innovatív Rugalmasan Állítható Tetőcsomagtartóját⁶. Ez az egyedülálló megoldás a tetőcsomagtartó és az előre-hátra csúsztatható állvány révén lehetővé teszi, hogy a hosszú tárgyakat a tetőmagasság fölött lehessen szállítani, ne pedig a fülke és a platóhátfal közé beszorítva. Ezzel nemcsak biztonságosabb a szállítás, hanem hasznos hely szabadítható fel a platón. A Rugalmasan Állítható Tetőcsomagtartó 2023 márciusától a Ranger Limited és Wildtrak modellváltozatokhoz is megrendelhető opcióként.

Karácsonyi meglepetés a Fordtól

Karácsonyi meglepetés a Fordtól: a vadonatúj Mustang Dark Horse 5,0 literes V8-as motorja kereken 500 lóerős

A Ford jó tippeket ad a Mustang-rajongóknak, hogy mit írjanak fel idén a karácsonyi kívánságlistájukra: a vadonatúj, hetedik generációs Mustang mindegyik motorja erősebb lett, sőt a Mustang Dark Horse káprázatos, 500 lóerős teljesítményt kínál.

2023 Mustang1

„A Mustang mindig is híres volt arról, hogy a határokat feszegeti. A Mustang GT-ben és a Dark Horse változatban most olyan 5,0 literes V8-as dübörög, ami egyszerűen félelmetes,” mondta Ed Krenz, a Mustang főmérnöke. „Ráadásul a Mustang EcoBoost is jóval erősebb lett, úgyhogy mostantól mindegyik Mustanggal még élvezetesebb és borzongatóbb autózásra számíthatunk.”

A Mustang Dark Horse teljesítménye kereken 500 lóerő

2023 Mustang4

A lenyűgöző versenypálya-képességeket kínáló Mustang Dark Horse változatba egy egyedi tervezésű új, negyedik generációs Coyote V8 erőforrást építettek be, amelynek 500 lóereje és 567 Nm forgatónyomatéka* új mércét állít a közúton és pályán egyaránt használható Mustangok világában, és ez az eddigi legerősebb olyan modell, ami nem Shelby-tuninggal készült.

 A Ford Performance hatalmas tapasztalatával tervezett Coyote erőforrást még tovább csiszolták, hogy teljesítménye elérje az 500 lóerőt, így ez az eddigi legerősebb V8-as szívómotor. A blokkban olyan új megoldások találhatók, mint az egyedileg kiegyensúlyozott főtengely, vagy a kovácsolt hajtókarok (ez a Ford Mustang Shelby GT500-ban jelent meg először), amelyek képesek elviselni a magasabb hengernyomást és dugattyúsebességet. A Mustang Dark Horse megerősített vezérműtengelyeit kifejezetten a versenypályák nagyobb igénybevételeihez méretezték, ahol a fordulatszám akár 7500 1/perc is lehet.

2023 Mustang2

„Azt akartuk, hogy ha valaki beül a volán mögé, azonnal szoros kapcsolat alakuljon ki közte és az autója között – ezért mindent megtettünk, hogy ezt a köteléket megalapozzuk,” magyarázta el Suzanne Robinson, a Coyote motorprogram vezetője. „A blokkból mindent kihoztunk, amit csak tudtunk: az új dupla fojtószelepház-kialakítás miatt a motor hihetetlenül készségesen reagál a gázparancsra, úgyhogy a Mustang-rajongók igazán lenyűgöző dolgokra számíthatnak.”

A legerősebb Mustang GT 5.0 V8

A tervezők szándéka az volt, hogy a vadonatúj Mustang magával ragadó, zsigeri élményt nyújtson, ennek sarokköve pedig az új, negyedik generációs Coyote V8-as. Az opcióként megrendelhető Aktív Szelepes Kipufogóval a Mustang GT kupé és kabrió teljesítménye 486 lóerő, forgatónyomatéka pedig 567 Nm.** Ugyanakkor a blokknak nemcsak az ereje lenyűgöző, hanem a hangja is, hiszen a gázoknak szabad utat adva a rendszer különleges V8-as hangzást kínál, a szelepek zárásával pedig ’lehalkítható’ az autó.

 Még az alapfelszereltségű Mustang GT is 480 lóerős*, vagyis erősebb, mint bármelyik eddigi szívómotoros V8-as Mustang, sőt 563 Nm értékével az eddigi legnyomatékosabb is.

A negyedik generációs, tökéletesített felépítésű, új olajteknővel kialakított Coyote V8 erőforrásban a szegmensben elsőként alkalmaztak kettős légbeömlőt és dupla fojtószelepház-kialakítást, ami minimumra csökkenti a szívási veszteséget, és nagyobb levegő tömegáramot garantál.

A turbómotoros Mustang EcoBoost 315 lóerős

A ’megfizethető teljesítmény’ tradícióját folytatva a vadonatúj Mustang EcoBoost új, 2,3 literes EcoBoost motorja 315 lóerőt ad le, vagyis ez az eddigi legerősebb blokk a négy- vagy hathengeres Mustang-alapmotorok mezőnyében. Ráadásul a forgatónyomatéka is tekintélyes: 475 Nm.

2023 Mustang3

Opcióként a Mustang EcoBoost vásárlói is kérhetnek Aktív Szelepes Kipufogórendszert, amivel autójuk még borzongatóbb turbómotor-hanggal fűszerezi az örömautózást.

A Mustang EcoBoost kupé és kabrió erőforrása egy vadonatúj motor, amit a Ford új Modular Power Cylinder (MPC) motorépítési elvei alapján terveztek; ez biztosítja, hogy nemcsak teljesítménye és vezethetősége, hanem üzemanyag-fogyasztása is jobb lesz, mint a kifutó modellé volt.*** A blokkban megváltoztatták a furat/löket arányt, kombinálták a port rendszerű és a közvetlen üzemanyag-befecskendezést, emellett pedig változó szelepvezérlést, integrált kipufogógáz-visszavezetést és kettős megfúvású turbótöltőt alkalmaztak, hogy elérjék azt a teljesítményt, amit egy Mustang-pilóta elvár.

A michigani Flat Rock üzemben gyártott vadonatúj Mustang kupé- és kabrió változatait 2023-nyarától kezdik majd forgalmazni az USA-ban.****

* A teljesítmény- és forgatónyomaték-értékeket prémium üzemanyag használatával, a SAE J1349® szabvány szerint mérték. Ezek az értékek módosulhatnak az egyes felhasználóknál. A teljesítmény- és forgatónyomaték-értékek különálló tulajdonságok, amelyek nem teljesíthetők egyidejűleg.

** A Mustang® GT 486 lóerős teljesítménye az Aktív Szelepes Kipufogórendszerrel érhető el.

*** A kifutó Mustang modell EPA-becslés alapján megállapított üzemanyag-fogyasztása 10,7 (város) / 7,4 (országút) / 9,4 (vegyes) l/100 km; az új Mustang tervezett, azonos értékei 10,7 / 6,9 / 9,1 l/100 km.

**** Az USA-ban, helyi és külföldi gyártású részegységekből összeszerelve.

Ford Solymár

2083 Solymár, Sport utca 23.
Telefon: +36 26 560 910
+36 26 560 920
+36 20 934 5345
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 06:45-17:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

FordStore Solymár-M3

1152 Budapest, Városkapu utca 11.
Telefon: +36 1 265 5154
+36 1 265 5155
+36 1 265 5156
+36 20 417 2787
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 07:00-17:00
Szerda 07:00-19:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

Ford Solymár-Esztergom

2500 Esztergom, Visegrádi út 11.
Telefon: +36 33 509 400
+36 20 444 1440
+36 20 318 5665
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek 06:45-17:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FELTÉTELEK FORD MAGYARORSZÁG Solymár-Szalay Kft. 2020 © Minden jog fenntartva

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban. Süti Útmutató

Elfogadom

Cookie (süti) használati útmutató és szabályzat

Azoknak a weboldalnak, amelyek az Európai Unió országain belül működtetnek, cookie-k használatához, és a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük. Az alábbiak során tájékoztatjuk Önt az általunk használt cookie-król és a használatuk céljáról.

Mi a cookie (süti)?
A cookie-k kis adatfájlok, amelyeket a böngésző helyez el a felhasználó számítógépén vagy eszközén. Többek között információt gyűjtenek, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, és általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát a felhasználók számára. A sütik önmagukban nem gyűjtik a számítógépen vagy a fájlokban tárolt adatokat. Olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót további információkért, hogyan gyűjtjük az információt, amikor Ön ezt a weboldalt használja.

Cookie-k kezelése

A Szolgáltató a testre szabott kiszolgálás érdekében az Érintett számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni az Érintett felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében. 

Kezelt adatok köre: IP cím, látogatás dátum, időpont.
Az érintettek köre: A weboldalt látogató valamennyi Érintett.
Az adatkezelés célja: Az Érintettek egymástól való megkülönböztetése, a felhasználók aktuális munkamenetének azonosítása, az annak során megadott adatok tárolása, az adatvesztés megakadályozása.
Az adatkezelés időtartama: Az adatkezelés időtartama a session cookie-k esetében a honlapok látogatásának befejezéséig, míg más esetben maximum 30 napig tart.

Sütik törlése

Az érintettnek joga van törölni a sütit saját számítógépéről, illetve letilthatja böngészőjében a sütik alkalmazását. A sütik kezelésére általában a böngészők Eszközök/Beállítások menüjében az Adatvédelem/Előzmények/Egyéni Beállítások menü alatt, cookie, süti vagy nyomonkövetés megnevezéssel van lehetőség.

Facebook által elhelyezett cookie-k (sütik)

A Facebook által elhelyezett cookiekról bővebben a https://hu-hu.facebook.com/policies/cookies/ címen tájékozódhat, ahol a cookiek letiltásával kapcsolatban is informálódhat. A Weboldalon külső (nem az adatkezelő vagy adatfeldolgozók által kezelt) szerverre mutató hivatkozásokat is tartalmazhat és ezen linkeken elérhető oldalak esetleg elhelyezhetik saját cookie vagy egyéb fájljaikat a számítógépen, adatokat gyűjthetnek, vagy személyes adatokat kérhetnek. Ezekért pedig az Adatkezelő minden felelősségét kizárja. Személyes adat gyűjtésére és kezelésére, valamint az adott Érintettel történő felhasználására és beazonosítására nem kerül sor.

Google Analytics által elhelyezett cookie-k (sütik)

A Google Analytics a Google Inc. („Google”) elemző-szolgáltatása. A Google Analytics a az Érintett számítógépén tárolt cookie-k (sütik) segítségével elemzi a Weboldalon létrejött felhasználói interakciókat. A webanalitikai célú adatkezelés jogalapja a Weboldalon használójának önkéntes hozzájárulása. Az analitikai célú cookie-k (sütik) anonimizált és aggregált adatok, amelyek alapján a számítógép beazonosítása nehézkes, azonban az nem zárható ki. A Google Analytics cookie-k (sütik) által gyűjtött analitikai információk a Google szervereire kerülnek átvitelre és tárolásra. Ezeket az információkat a Google a Solymár-Szalay Kft. megbízásából dolgozza fel, hogy kiértékelje a felhasználók honlaplátogatási szokásait, riportokat állítson össze a Weboldalon használatának gyakoriságáról, és további, a használattal összefüggő szolgáltatásokat teljesítsen a Solymár-Szalay Kft. felé. A Google Analytics alkalmazás keretében – a böngészőn keresztül továbbított IP-címet a Google nem kapcsolja össze más adatokkal.

A Google Analytics a következő analitikai célú cookie-kat (sütiket) használja:

web tracking (nyomkövető)  __utma   a látogatók és session-ök megkülönböztetésére szolgál, melyet a webes nyomkövető szolgáltatás, a Google Analytics menti (3. fél)  2 év 
web tracking (nyomkövető)  __utmt  a lehívási ráta szabályozására szolgák, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél)  10 perc
web tracking (nyomkövető)  __utmv  egyéni változó adatok felhasználó szintű tárolására szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél)  2 év
web tracking (nyomkövető)  __utmb  új session-ök és látogatók azonosítására szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) 30 perc
web tracking (nyomkövető)  __utmc  jelenleg nem használt, az urchin.js-szel való együttműködésre szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél)  böngésző session vége
web tracking (nyomkövető)  __utmz a forgalmi forrás vagy a kampány tárolására szolgál, amely beazonosítja a látogatás forrását, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél)  6 hónap
web tracking (nyomkövető) ga-disable-<ID> az opt-out funkció használatakor mentődik, mely hatályon kívül helyezi a nyomkövetést, melyet a Google Analytics vége 2100-ig

A Google által használt cookie-król (sütikről) további információ megtekinthető a következő linken: http://www.google.com/policies/technologies/ads/

A Google adatvédelmi nyilatkozata megtekinthető az alábbi linken: http://www.google.com/intl/hu/policies/privacy/.

Google Adwords

A Weboldal a Google Adwords remarketing követő kódjait használja. Ennek alapja, hogy az oldalra látogatókat később a Google Display hálózatába tartozó weboldalakon remarketing hirdetésekkel kereshessük fel. A remarketing kód cookie-kat használ, a látogatók megcímkézéséhez. A Weboldal felhasználói letilthatják ezeket a cookie-kat, amennyiben felkeresik a Google hirdetési beállítások kezelőjét és követik az ott található utasításokat. Ezt követően a számukra nem fognak megjelenni személyre szabott ajánlatok a Szolgáltatótól. A Weboldalon külső (nem a Solymár-Szalay Kft.által kezelt) szerverre mutató hivatkozásokat is tartalmazhat és ezen linkeken elérhető oldalak esetleg elhelyezhetik saját cookie vagy egyéb fájljaikat a számítógépen, adatokat gyűjthetnek, vagy személyes adatokat kérhetnek. Ezekért pedig a Szolgáltató minden felelősségét kizárja. A Solymár-Szalay Kft.hirdetéseit külső szolgáltatók (Google, Facebook) internetes webhelyeken jeleníthetik meg. Ezek a külső szolgáltatók (Google, Facebook) cookie-k segítségével tárolják, hogy az Érintett korábban már látogatást tett az Adatkezelő Weboldalán, és ez alapján – személyre szabottan – jelenítik meg a hirdetéseket az Érintett (azaz remarketing tevékenységet folytatnak).